Cheap flights

Categorized | Aerodrom Nis

Istorijat Aerodrom Nis

Istorijat Aerodrom Nis

Godine 1952. je na lokaciji sadašnjeg Aerodroma Niš izgrađena prva betonska poletno-sletna staza dužine 1500m koja je služila za vojno letenje. Prateći razvoj mlaznih vojnih i civilnih aviona, 1972. godine je poletno-sletna staza produžena na 2200m i time omogućeno poletanje i tadašnjih savremenih mlaznih aviona tipa Caravela i kasnije DC-9 i drugih. JAT je tada, tokom leta, organizovao sezonske letove do mora neizmerno olakšavajući putovanje. Ako znamo koliko je takav način putovanja do mora danas prijatniji – obzirom na rastojanje i geografske karakteristike puta do mora, možemo zamisliti koliko je to olakšanje bilo onda, kada su i putevi i vozila, odnosno vozovi bili neuporedivo slabiji.

Prepoznajući potrebe stanovnika ovog dela Srbije i svojih građana, prateći industrijalizaciju grada, naglašavajući atribute kojima su želeli da označe rast Niša kao industrijskog, univerzitetskog i regionalnog centra, tadašnje rukovodstvo Grada je 80-tih godina sve intenzivnije razmišljalo o izgradnji aerodroma na bazi postojećih objekata koje je koristila Vojska. Udruživanjem privrednih i političkih subjekata detaljno su pripremljeni uslovi i 1986. doneta odluka o osnivanju radne organizacije “Aerodrom Niš”.

Aerodrom Nis

To je obuhvatalo kako izradu stručnih urbanističkih, građevinskih, zanatskih i drugih projekata, izbor izvođača, izgradnju objekata, organizaciju Preduzeća, definisanja potrebne radne snage, prijem radnika, obuku, sve do verifikacije naučenog kod drugih preduzeća koja su se ovim već bavila, a uglavnom kod JAT-a. Tokom 1986. godine su izgrađeni pristanišna zgrada i potrebni prateći objekti. U okviru ovog projekta je asfaltom presvučena poletno sletna staza i ugrađen sistem svetlosnog obeležavanja koji je omogućio i letenje noću.

Svečana ceremonija otvaranja, sa sletanjem prvog aviona B737 i aeromitingom je održana 12. oktobra 1986. godine i od tada je aerodrom Niš u funkciji kao još jedna vazdušna luka u Jugoslaviji. Od tog trenutka kreće borba za saobraćaj, koja sa većim ili manjim intenzitetom traje do danas. Ono što je zanimljivo je da je ravnopravno sa JAT-om razvoj saobraćaja sa aerodroma u Nišu započela slovenačka kompanija Inex-Adria Airways.

Međutim promene na političkoj sceni Jugoslavije i poremećaji u odnosima među republikama 1990. godine naglo smanjuju putovanja ka Jadranu, Ljubljani i Zagrebu koja su bila najatraktivnija iz Niša.

Na kraju tog, početnog, perioda, uz drastični pad saobraćaja zbog krize u Zemlji, RO se odlukom osnivača, Skupštine opštine Niš, transformiše u samostalno Društveno preduzeće i prepušta tržištu.

Aerodrom Nis

U situaciji praktično potpunog prestanka saobraćaja (ostaje samo sezonski saobraćaj ka Tivtu) i potpunog osamostaljenja, finansirani su, izgrađeni i stvoreni osnovni uslovi za obavljanje poslova Robno-carinskog terminala za Grad Niš i uslovi za rad Turističke agencije i Trgovine. Obavljajući te alternativne poslove, Preduzeće je finansijski opstalo tokom sankcija, a zahvaljujući velikom zalaganju radnika (što je rezultat uticaja stvarno tržišnih uslova poslovanja, bez ikakvih dotacija), očuvan je istovremeno i kvalitetan rad osnovne delatnosti – aerodromskih usluga.

Tokom 90-tih Preduzeće je značajno poboljšalo kadrovsku strukturu i pokrenulo akciju u pozicioniranju Aerodroma u okviru vazdušnog saobraćaja tadašnje Jugoslavije. U uslovima ukupno smanjenog saobraćaja to je rezultiralo intenzivnijim korišćenjem Aerodroma kao alternativnog, zahvaljujući dobrim meteorološkim uslovima.

Godine 1998. je promet na aerodromu porastao zahvaljujući velikom prometu aerodroma u Prištini i značajnom broju maglovitih dana na njemu tokom kojih je saobraćaj veoma uspešno obavljan preko Niša.

Aerodrom Nis

Ali sledi 1999. godina, godina NATO bombardovanja i teških oštećenja. Skoro beznadežna situacija nakon uspostavljanja primirja omogućava minimalni nivo poslovanja. Pravimo analize i planove za slučaj da se dogode korenite promene i entuzijazam koji nas nosi sve vreme kroz teške 90-te nas dovodi u situaciju da smo oktobra 2000. imali sačinjenu analizu oštećenja i procenu moguće vrednosti radova popravke. To je omogućilo da se među prvima nađemo sa spremnim projektom obnove i investiranja. Predstavnici Norveške uočili su potencijal i značaj objekta i donacijom omogućili ponovno otvaranje Aerodroma.

Zahvaljujući tim finansijskim sredstvima, od decembra 2002. do 12. oktobra 2003. godine, u saradnji sa Vojskom Jugoslavije, izvršeno je razminiranje preostalih neeksplodiranih kasetnih bombi u reonu PSS-a, asfaltirane su manevarske površine, izgrađen toranj Aerodromske kontrole letenja i obnovljen je deo aerodromske opreme.

Aerodrom Niš je ponovo otvoren 12. oktobra 2003. godine. Tokom 2004. godine JAT Airways i Montenegro Airlines su počeli da obavljaju saobraćaj iz Niša za Cirih, Pariz i Tivat. Počev od pomenute 2004. godine, pa do 2007, broj putnika koji su sleteli i poleteli sa Aerodroma Niš se konstantno povećava, prateći trend razvoja definisan u Biznis planu Aerodroma 2004-2008.

U skladu sa okolnostima nastalim nakon otcepljenja Crne Gore i generalnom politikom koja je vođena u nadležnim organima Srbije u oblasti vazdušnog saobraćaja (tokom 2006. i 2007. godine), broj putnika u 2007. godini opada i na godišnjem nivou je smanjen za 14% u odnosu na prethodnu godinu. To se odrazilo na ukupno ekonomsko stanje u Preduzeću.

Spremajući paket mera koji bi objedinio snage Grada Niša i Srbije da se ovako značajnom objektu omogući normalan razvoj tokom 2007. godine je realizovano sledeće: izrađen je dugoročni Biznis plan 2007-2022, pripremljena organizaciona transformacija Preduzeća u akcionarsko društvo uz zaključak da je to optimalan oblik poslovanja za buduće angažovanje investitora u razvoju kompleksa, pripremljen je projekat investiranja u prateće sadržaje na samom Aerodromu, takve koji su usklađeni sa osnovnom delatnošću i koji će na taj način doprinositi razvoju osnovne delatnosti, završen je Projekat sistema svetlosnog obeležavanja Kat 1, (u Nišu je ugrađena oprema i na snazi je takva procedura sletanja koja zahteva minimalnu horizontalnu vidljivost od oko 2000 m za uobičajene putničke avione).

Aerodrom je pripremio više projekata za finansiranje iz međunarodnih razvojnih programa i tzv. predpristupnih fondova Evropske unije.

Incoming search terms:

Leave a Reply

AirSerbia Facebook

Random Search Terms

jat aerodrom informacije, cena avionske karte ladjevci solun, aerodrom car konstantin, nis zeneva avion, kontrola leta konkurs, srbija tunis avion charter, broj telefona aerodrom nis, wizzair iz beograda, Kontrola beograd, emirates open day belgrade 2012, NikolaTesla|AirSerbia-Part2, telefon aedrom nis, red na letanje belgrad pariz, koliko traje let od beograda do bangkoka, temisvar eindhoven, maksimalna tezina predatog prtljaga air serbia, let beograd ny direktno trajanje leta, red letenja iz Nisa, aerodrom konstantin veliki nis kontakt#spf=1, povoljne avijo karte od 15 do 30 maja direktan let beograd hanover, dortmund beograd viz air, sliki wizzair avion, polasci sa aerodroma Nikola Tesla ka Tivtu, AVIONSKE KARTEZURICH BEOGRAD, evtini hoteli v memingen, beograd sangaj, TEMISVAR LET ZA NJUJORK, etihad airway beograd, aerodrom malme odlasci za tuzlu, aerodrom nis car konstantin veliki red letenja, air serbia stjuardese, zeleznicki saobracaj novi sad brno, Na koliko destinacija trenutno leti flydubai?, jeftin let hanover beograd, temisvar malaga 2012 jeftine aviokarte, aerodrom abu dabi polasci za beograd, aerodrom konstantin veliki nis, autobus beograd stokholm, wizz aeir srbija rezervacije broj tel, carter letovi za maltu, www aerodrom nis, jat odlasci, cena karata aer srbija, polaci nis aerodrom, aerodrom konstantin veliki nis red voznje antalija, evtini letovi do bazel, red letenja sa aerodroma u nisu, fly air one beograd, nis aerodrom odlasci, air serbia beograd split, aerodrom Konstantin Veliki Niš polasci, air france beograd aerodrom, wizz air beograd kontakt, daljinomjer minhen stutgart, najjeftinije avio karte iz beograda, fly emirates srbija konkurs, ajrodrom nis dolasci, wizzer red letenja, konstantin veliki odlasci, avio letovi iz nisa za njemačku, broj telefona aerodroma u nisu, areodrom nis konstantin, air serbia rezervacija, vizer linije ninberg beograd, beograd malmo avion najeftinije viz, aeodrom nis, eftini letovi od skopje do brisel, voz beograd solun, mail eplitalia com, SERBIA AND MONTENEGRO AIR TRAFFIC SERVICES AGENCY LTD, niski aerodrom broj telefona, aitserbia, red voznje smer a nis, taksi novi sad beograd aerodrom, wizair red letenja iz nisa, air beograd dolasci iz londona, prevoz od slavije do aerodroma air srbiha, aerodrom nikola tesla beograd informacije, PROMOTIVNE TARIFE DO TIVTA, air srbija polasci za 24 januar, serbijan puli, wizz air iskustva, wizari letovi, nis-airport com, cena autobuske karte beograd madrid, air serbia izgubljeni prtljag, yhs-looksafe_ds_trans, cene karata wizzair povratna za dortmund, vizer letovi beograd memmingen, aerodrom u abu dabiju, Avion Nis -Banja Luka, wizair beograd, air srbija PROMENA LETA, cene avio karata bari beograd, mail eplitalia it, jat su port, karta avionska od salzburga do beograda, duzina leta tivat beograd, beograd djenova trajanje leta, rezervacija karata wizer avionom nis dortmund