Cheap flights

Hoće li se udružiti avioprevoznici?

Hoće li se udružiti avioprevoznici?

Montenegro Airlines godinama posluje sa milionskim gubicima, a poslovanje je dodatno opterećeno brojnim problemima i dužničko-povjerilačkim odnosima sa Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore. Iz Evropskog udruženja za avioprevoz (AEA) nedavno je ocijenjeno da bi regionalne aviokompanije trebalo da se povežu ili čak ujedine, ako žele da opstanu.

Podgorica — Direktor Montenegro Airlinesa pozvao direktore (Croatia Airlines) hrvatskog, (Jat Airways) srpskog i (Adria Airways) slovenačkog avioprevoznika kako bi razgovarali o modelima saradnje.

Prema saznanjima “Vijesti”, direktori triju aviokompanija su spremni da dođu 19. maja u Miločer na radnu večeru, a njihove formalne potvrde na poziv se očekuju narednih dana.

Đurišić je predložio da četiri teme dominiraju radnom večerom u hotelu Maestral, od kojih je prva mogućnost formiranja politike otvorenog neba na teritoriji zemalja koje su nekad činile SFRJ, kao i uzajamne eksploatacije flota, u zavisnosti od potreba aviokompanija.

Čelnik Montenegro Airlinesa je zainteresovan i za razmenu usluga “u cilju racionalnijeg korišćenja resursa (tehnike, školstva i keteringa), kao i za zajedničko nastupanje na stranim tržištima, putem zajedničkog predstavljanja”.

Đurišić u pozivnom pismu navodi da je ekonomska kriza u svetu, a posebno u Evropi, otežala uslove poslovanja aviokompanije, te da se regionalni prevoznici suočavaju sa sve težim problemima.

“Moja je ideja da neformalno razmenimo iskustva koja se tiču reflektovanja ekonomske krize na poslovanje aviokompanija, kao i da razmenimo iskustva koja se tiču njenog prevazilaženja” poručuje Đurišić svojim kolegama u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu.

On podseća da su od ukupno deset miliona prevezenih putnika na prostoru bivše Jugoslavije, tadašnji prevoznici JAT, Ineks adrija i Avio geneks prevozili sedam miliona, a da danas na istom prostoru isti broj putnika opslužuju inostrane aviokompanije.

“Mišljenja sam da je neophodno da pokušamo da definišemo potencijalne modele, kako bi se sadašnji trend izmenio” naveo je Đurišić.

Iz Croatia Airlines saopšteno je da su otvoreni za razgovore sa partnerskim kompanijama iz regiona, u cilju dodatnog unapređenja kvaliteta usluga u vazdušnom prevozu.

“Moguće oblike saradnje treba tražiti u eventualnim zajedničkim (code share) letovima i preko specijalnih ugovora, tamo gde takve mogućnosti postoje, no problem bi mogla predstavljati nekompatibilnost flote” ocenili su iz zagrebačke kompanije.

Hrvatski nacionalni avioprevoznik, kako se dodaje, za sada nije razmatrao mogućnost bliže saradnje s ostalim avioprevoznicima s područja bivše države, koji su, kako dodaju, prema dostupnim informacijama u vrlo neizvesnoj situaciji.

“Takođe, kompanija nije zainteresovana za kapitalno udruživanje u bilo kakvu regionalnu alijansu aviokompanija s područja bivše države” jasni su iz Kroacija erlajnsa.

Oni su dodali da su sa slovenačkom Adrijom pre godinu dogovorili jaču saradnju, kako bi postigli bolje poslovne rezultate, kroz kratkoročno iznajmljivanje aviona, i udružili potencijal kompanije.

“Bliža saradnja dve kompanije u budućnosti je moguća kroz zajedničko poslovanje na pojedinim rutama, a ponajprije s ciljem postizanja veće profitabilnosti. Za sada su hrvatski i slovenački nacionalni avioprevoznik kompatibilni po tipovima i kapacitetima aviona, a vredi napomenuti kako navedena saradnja ne uključuje kapitalno udruživanje Kroacija erlajnsa i Adrije” saopštili su iz hrvatske kompanije, dodajući da su u prošloj godini uspeli da smanje neto gubitak za više od 50 odsto, kako su i planirali.

Incoming search terms:

Leave a Reply

AirSerbia Facebook

Random Search Terms

er srbija etihat posao za kopilota, jet airways promotive karte, trajanje leta beograd moskva, red voznje niski aerodrom, u koliko sleće avion u frankfurt iz beograda poleteo u 12 i 13, letovi iz beograda, norwegian air shuttle beograd, cena pomeranja leta, hannover beograd vizzar, air serbia dolazak aviona dortmund, air step beograd, airserbia rs, beograd telaviv avio prevoz, viz air jeftini letovi bove beograd, aerodrom aleksandar veliki skopje raspored leta za bratislavu, polasci sa aerodroma u nisu, najjeftiniji taksi do aerodroma, wizzair nis srbija polasci avgust, air serbia beograd split, air serbia kancelarija beograd, beograd nica avion, wizer avio karte rodos, serbia airlines karte, telefon za informacije aerodroma nis, air serbia alliance, aerodromski bus nis, atina beograd duyina putovanja autobusom, etihad guest milje za besplatnu kartu, jat red voznje dolasci, air serbia open day, yhs-mystartdefault, eftini avio bileti skopje dortmund, istanbul ataturk airport iz beograda kad sleće u instanbul, jeftine avio karte za evropu, kontakt telefon air srbija filijala, beograd varsava duzina leta, duzina leta avionom firenca beograd, konkurs air serbia, jat red letenja odlasci, beograd atina voz, koliko traje let avionom beograd ajnhoven, london beograd trajanje leta, avio agencija podgorica turkish airlines letovi podgorica Now York, AVIOKARTE BEOGRAD-MILANO, qatar airways open days 2012 belgrade, vreme dolaska newyork beograd, cijena avio karte tuzla getenburg s scanjetom, wizer polasci iz beograda, avion za rim polasci, vizer einhoven let, niski aerodrom car konstantin polasci, airport konstantin veliki, Beograd Antalija vreme leta, avio karte wien oslo, kojim danima er srbija leti na maltu, wiz air beograd dortmund, smatsa rs, catering aerodrom in nis, evtini letovi od makedonija, koliko traje let beograd amsterdam, avionom iz nisa do geteborga, wiyy air jeftini letovi, kupovina avionskih karata na aerodromu nikola tesla, wizzair jeftini letovi beograd-basel svajcarska, Aerodrom Nikola Tesla Red Letenja, aeroflot srbija, kontrolor letenja konkurs, avion, aerodrom nis bec, airserbia com, qatar airways open days 2013 belgrade, wizz air srbija broj telefona, beograd~dortmund red letenja, doha beograd qatar air, autobus varsava beograd, aerodrom nikola tesla odlasci, norvegian air cena karte beograd stoholm, red voznje jat, let nis-cirih-nis, polasci voza iz beograda za toulouse, nis stoholm, avio karte beograd basel wiz air, AIR ONE AIRLINES, koliko traje let beograd girona, one air srbija, kontrolor leta konkurs 2012, voz beograd dubrovnik, mail eplitalia it loc:US, aerodrom car konstantin nis dolasci, avionom beograd luzern, AVIONSKI LET SVAJCARSKA JERUSALIM, air srbija konkurs, srbija airways, jat aeorodrom, letovi iz bg aerodrom nikola tesla, Kupovina Avionskih Karata za Cikago, wizzair rezervacije, nisko budzetni letovi, jat tehnika konkurs, dani kojim leti rajan iz malte za budimpestu